S
"Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye" 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü
18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında kültürel zenginliğimizi vurgulamak, kültürlerarası etkileşimi ve iletişimi artırmak amacıyla "Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye" etkinliği gerçekleştirildi.
Edirne Valiliğinin ev sahipliğinde İl Göç İdaresi Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Uluslararası Öğrenci Derneği, Türkiye'de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği katkılarıyla “18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü” kapsamında “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” etkinliği Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Çok Amaçlı Kültür ve Tiyatro Salonunda düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı.
Programa Edirne Vali Yardımcısı Yusuf GÜLER, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih KARABACAK, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Erhan TABAKOĞLU, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk VURAL, Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Erhan PEKKAN, Baro Başkanı Alper PINAR, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal SOYTÜRK, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder ARPACI , Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Dinç, ilimizde çeşitli ortaokul, lise ve Trakya Üniversitesinde okuyan yabancı uyruklu öğrenciler, uluslararası ve geçici koruma sahibi aileler katıldı.
“191 ÜLKEDEN 5 MİLYON GÖÇMEN”
Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa AŞILIOĞLU, bugün Edirne’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Azerbaycan’dan Afganistan’a, Suriye’den Kosova’ya Makedonya’dan Somali’ye 49 ayrı milletten can ile aynı çatı altında buluşma var. Biliyorsunuz göç, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Siyasi ve ekonomik sıkıntıları iç savaşlar, etnik çatışmalar, insan hakları ihlali ve can güvenliği korkusu, milyonlarca insanın ülkesin terk etmesine ve göç yoluna düşmesine neden olmuştur. Bugün Dünyanın 191 ülkesinden 5 milyona yakın göçmen statüsündeki insanı topraklarında barındıran bir devlet olarak, bu onurun, bugünün anlamını ve önemini en iyi bilenlerdeniz. Çünkü biz, topraklarımıza gelen sığınmacılara, göçmenlere: kökeninden, inancından, dininden, renginden kültüründen önce insan olarak bakıyoruz, karşınızdakini önce insan olarak gördüğünüzde emin olun bütün zorluklar bir şekilde aşılıyor ve aşılacaktır da. Bu zorlu mücadelenin sonunda vardıkları ülkelerde çeşitli sıkıntılarla karşılaşan göçmenler için hayat öyle çok da kolay olmamaktadır. Evlerini gerek savaşı gerekse iyi bir hayat standardı veya iyi bir eğitim için terk etmek zorunda kalan göçmenler, şu anda huzur içinde ülkemizde ve şehrimizde yaşamaktadırlar” dedi.
“TÜRK MİLLETİ’NE MİNNETTARIZ”
Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Erhan PEKKAN da, “19’uncu yüzyıla girerken Balkanlarda asırlarca süren barış ve huzur ortamı 1789 Fransız İhtilali’nden kısa bir süre sonra Yunanlıların Sırpların ve Bulgarların ayrılıkçı hareketleri Rusların da desteği ile bağımsız devlet kurabilmek için bu bölgeye yoğun Türk nüfusunu arındırmak istiyorlardı. Bu sebeplerden Türklerin her ihtiyacı kısıtlanmış dini inançlarını yerine getirmeye mani olmak, Türk ve Müslümanlara göçten başka seçenek bırakmamıştır. 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı esnasında kitlesel hale dönüşen bu göçler zirveye çıkmıştır. Anlatılanlara göre Meriç Nehri günlerce her yaşta insan cesedi taşımıştır. Atalarımızın 5 asırdır yaşadıkları evlerini bırakıp ana yurda göç etmek zorunda kalmışlardır. Fakat bölgede kalanlar dün bölgesinin efendisiyken düşman elinde köle olmuşlardır. Diğer büyük göçler 1912-13 Balkan Savaşları sırasında yaşanmıştır. 1989 göçü sürgün hatta etnik temizlik diyebiliriz. Türk milletine minnettarız. Büyük Türk milletinin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Ne mutlu Türküm diyene” dedi.
“3 YILDA ULUSLARASI ÖĞRENCİ SAYIMIZI 4 BİN 200’E ÇIKARTTIK”
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da, Üniversitede eğitim gören bin 700 olan Uluslararası öğrenci sayısını üç yıl içerisinde 4 bin 200’e çıkarttıklarını belirterek, “Türkiye bugün 5 milyona yakın göçmene ev sahipliği yapıyor. Dünyanın ne gelişmiş ülkelerinde böyle bir rakamın yüzde 1-2’sini gönderseniz büyük krizlere sebep olur isyanlar çıkar. Fakat bu millet bu sayıyı kendi bünyesinde barındırabiliyor. Trakya Üniversitesi olarak bizde Uluslararası öğrenciler olarak önemli bir vizyon gelişmesi sağladık. 3 yıl içerisinde bin 700 olan Uluslararası öğrenci sayımızı 4 bin 200’e çıkarttık. 64 ülkeden uluslararası öğrenci barındırıyoruz üniversitemizde. Öğrencilerimiz buradan gittikten sonra hem Türkiye’ye hem bu bayrağa hem de bu millete olan bağlılıklarını devam ettireceklerini ben biliyorum. 2023 yılında inşallah 10 bin rakamını elde etmeyi düşünüyoruz. Böylece tam bir eğitim üssü olacak üniversitemiz. Bunu getirdiği bereketi de 5 yıl beklide 10 yıl sonra Edirne çok daha iyi hissedecektir.
“GÖÇMENLER MEVLANA KAPISI OLDUK”
Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk VURAL ise, “Büyükelçi, “Öncelikle coğrafi bakımdan biz bir kavşağız. Kuzeyden güneye doğudan batıya daima yüzyıllar boyunca göç yolu olmuşuz. Bu böyle yüzyıllar boyunca da sürecektir. Fakat önemli olan biz göçmene nasıl bakmışız göçmeni nasıl kabul etmişiz. Bugüne kadar hep kucak açmışız. Mevlana kapısı olduk biz göçmenlere. Ne olursa olsun diline, dinine, rengine hiçbir şekilde önem vermeden sadece insan olduğu için onları kabul ettik. Dış politikada övündüğümüz bir konu var. Biz bugün Dünya’da en fazla göçmene kucak açmış ülkeyiz. Hem nüfus yapımızdan hem milli hasılamızdan. Biz bugün milli hasılamızdan dış yardım yapan birinci ülkeyiz. Yani göçün asıl kaynağında çözümü bulmak için yardım eli uzatan insanlarız. Ülkemizde 5 milyonu aşkın göçmen var. Bizim misafirlerimize dostlarımıza bakış açımızı biraz daha düzeltmemiz ve onları ötekileştirmememiz gerekiyor. Çünkü onlar yarın bizim birer parçamız olacaklardır” dedi.
“EZİLEN ULUSLARA ÖNDERLİK ETMİŞ SOYLU BİR TARİHE SAHİBİZ
Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf GÜLER de “Bugün kültürlerin kesişme noktası Türkiye sloganıyla son yıllarda kutlamaya başladığımız uluslararası göçmenler günü etkinliğini kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Göçmenler günü 1997 yıllarında kutlanmaya başlanıyor. Şuanda biz 5 milyon insanı bünyemizde barındırıyoruz. Yapılan araştırmalar 2050 yılında 405 milyonun kıtalar arası göçe konu olacağını gösteriyor. Türk milleti olarak ezilen geri kalan uluslara her zaman önderlik etmiş asil ve soylu bir tarihe sahibiz. Bize sığınan insanlara kavimlere sadece sınırlarımızı değil, aynı zamanda kalplerimizi açmışız. Ülkelerin karşılaşabilecekleri en zor olaylardan birisi göçtür. Bunun sevki ve idaresi hiç kolay değildir. Bizler ötekileştirmeden dışlamadan bu gerçeği bilerek yaşıyoruz. Ülkelerindeki olumsuzlukların sona erip bir an önce kendi ülkelerine geri dönmelerini arzu ediyoruz. Bu konuda da hükümet ve Cumhurbaşkanlığımız çalışmalar yürütüyor. Biz sahip çıkarken emperyalist güçler bizi geçmişte olduğu gibi yine yalnız bıraktılar. Bu bağlamda ülkemize sığınan insanların sosyal hakları ve ekonomik hakları konusunda standartlar sağladık. Bu insanları misafir gibi ülkemizde barındırıp kendi ülkelerine gönderebilmek için ciddi mekanizmalar kurduk. Bu bağlamda tüm kolluk kuvvetlerimiz 24 saat esasına göre özveri ile çalışıyor. Göç olayında herkesin desteği çok önemlidir” dedi.
Konuşmaların ardından Halk Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları Topluluğu gösterisi sergilendikten sonra Edirne İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye Tecrübeleri Ve Hayalleriyle Yabancı Olmak” isimli film ve “Büyüksün Türkiye” isimli film gösterisi izletildi. İstiklal Ortaokulu’nda okuyan Türkiye, Afganistan ve Suriye uyruklu öğrencilerden oluşan koro ve solo müzik gurubun sahnesinin ardından, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Roman Müzik Topluluğu enstrümantal müzik dinletisi yaparak izleyicilere keyifli anlar yaşattı. Trakya Üniversitesi Konservatuvar Bölümünde okuyan öğrencilerden oluşan Balkan Müzik Grubunun türküleri ile program son buldu.
Program fuya alanında yer alan Geri Gönderme Merkezinde kadın ve çocuklara açılan kurslarda yapılan el sanatları ve resimlerin yer aldığı sergi katılımcılar tarafından büyük bir ilgi görmüştür.
Program kapanışında göç alanında başarılar elde eden katılımcılara kırlangıç ödülünü takdim etmek üzere Sayın Vali Yardımcısı Dr. Yusuf GÜLER sahyeye çıkmıştır. Sayın GÜLER, akademik başarıları olan Suriye uyruklu Akademisyen Ahmad OMAR’a, 2017 Yılı Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakülte 1.'si YUnanistan uyruklu Batı Trakya Türkü Bıousra DEDE’ye, Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat TÜRKYILMAZ adına Ömer SAKIZCIOĞLU'na, Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hakan ÇALIŞKAN’a , Türkiye’de Okuyan Makedonya’lı Öğrenciler Birliği Başkanı Makedonya uyruklu Hişham EMİN’e, programın sunuculuğunu yapan Trakya Üniversitesinde İngilizce Mütercim Tercümanlık okuyan Türkmenistan uyruklu Ogultumar HEZRETKULİYEVA’ya kırlangıç ödülünü takdim etmişlerdir.
Program tüm gösteri grupları, protokol üyeleri, öğrencilerle fotoğraf çekimi ve ardından ‘’Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye’’ sloganlı video çekimiyle son bulmuştur.